Υπάρχουν sexless σχέσεις;

2020-06-04

Η σεξουαλική επιθυμία και η συχνότητα της ερωτικής συνεύρεσης κάποιες φορές φθίνει στη διάρκεια μιας σχέσης. Τι είναι όμως τελικά υγιές, ρεαλιστικό ή έστω λειτουργικό; Στην πραγματικότητα μια υγιής σεξουαλική ζωή είναι ό,τι λειτουργεί για το κάθε ζευγάρι και όπως είναι αναμενόμενο πολύ συχνά δεν περιορίζεται μόνο στην ολοκληρωμένη συνουσία. Αντίθετα, μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ερωτικής αλληλεπίδρασης, που επιτρέπει στον κάθε σύντροφο να νιώσει ασφάλεια, να εκφράσει και να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητά του.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται διαφορά σε επίπεδο λίμπιντο μεταξύ των συντρόφων, ενώ σε άλλες ο ένας σύντροφος φαίνεται να έχει πιο παθητική στάση κατά την έναρξη της επαφής ή δεν βιώνει συχνά αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία. Η διαφορά στην ένταση της επιθυμίας ή στη διάθεση για σεξουαλική εκτόνωση, δεν καθιστά πάντα μια σχέση δυσλειτουργική . Είναι πολύ σύνηθες μια σχέση να περνάει από φάσεις όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι χάνουν το ενδιαφέρον για σεξ ανά διαστήματα, καθώς φυσιολογικά το σεξουαλικό ενδιαφέρον τείνει να έχει διακυμάνσεις μέσα στον χρόνο, οι οποίες είτε σχετίζονται με ζητήματα της σχέσης είτε με εξωτερικούς παράγοντες (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο σοβαρούς).

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η ευτυχία μέσα σε μια συντροφική σχέση είναι υποκειμενική και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι συνυφασμένη με το σεξ. Όταν δεν υπάρχει κάποιος αρνητικός αντίκτυπος στη ζωή του ζευγαριού, η έλλειψη σεξουαλικής επαφής δεν πρέπει να θεωρείται προβληματική. Όταν και οι δύο πλευρές βιώνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή δεν αισθάνονται σεξουαλική έλξη, δεν σημαίνει ότι παύουν να απολαμβάνουν την εγγύτητα και τη συναισθηματική πληρότητα. Κάποια ζευγάρια θεωρούν το σεξ λιγότερο κυρίαρχο στη ζωή τους με αποτέλεσμα στο πέρασμα του χρόνου να έχουν, από επιλογή, ελάχιστες (συνήθως λιγότερες από 10 συνευρέσεις μέσα στο έτος) ή καθόλου σεξουαλικές επαφές. Μια σύγχρονη τάση φαίνεται αποτελούν εξάλλου και οι sexless σχέσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπομένουμε μια κατάσταση εάν δεν μας ικανοποιεί, δεν μας κάνει να νιώθουμε άνετα ή μας προκαλεί δυσφορία και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Κάποιες φορές εντοπίζονται οργανικά ή/και ψυχολογικά αίτια που λειτουργούν επιβαρυντικά για την ερωτική ζωή του ζευγαριού, όπως:

  • Συσσωρευμένος θυμός ή απογοήτευση για τον σύντροφό, ακόμα και έλλειψη αγάπης.
  • Διαφορετικές προσδοκίες ή διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες.
  • Υπερβολικό στρες και άγχος, έλλειψη χρόνου ή υπερβολική κούραση.
  • Έλλειψη επικοινωνίας και ειλικρίνειας.
  • Πόνος ή δυσφορία κατά την επαφή, ή ακόμα και κακή υγιεινή του συντρόφου.
  • Ιατρικά προβλήματα και ασθένειες ή χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων και άλλων ουσιών.
  • Πένθος, προηγούμενη τραυματική -συνήθως- σεξουαλική εμπειρία ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές.
  • Θρησκευτικά ή κοινωνικά ζητήματα, όπως αντιλήψεις για τη σεξουαλική επαφή σε σχέση με την ηλικία.
  • Κάποιος άλλος ερωτικός σύντροφος.

Κάθε ζευγάρι έχει τη δική του δυναμική και κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει σημαντικά, άλλα όσο δύσκολο και αν είναι να θίξει κάποιος το θέμα του σεξ με τον σύντροφό του, η ειλικρινής επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα για να οδηγηθούμε σε κάποια αλλαγή, εάν αυτό επιθυμούμε.